Tuesday, May 5, 2009

Ulanglah semula!!

Bila umur dah semakin meningkat, kenalah ingat tentang bekalan kita untuk akhirat nanti. So many good things we can do for ourselves and for others. Do as many good deeds we can to make sure we have a place in heaven...Insyaallah. That is ultimate. Sebelum tu, kenalah mempersiapkan dan melengkapkan diri. Hari ini kita masih sihat, Alhamdulillah tapi belum tahu esok bagaimana pula. Aku berdoa semoga Allah beri aku kesihatan yang baik dan jiwa yang bersih untuk mencapai hasratku.

I attended one of my religious class this morning and was stunt to see my Ustaz walking with a walking stick and someone had to help him going down and upstairs. I was told that he had a mild stroke last week but because of his responsibility towards everyone who were there to learn, he gathered all his strength and courage to teach! It amazed me dan aku terus merasa malu pada Allah. Orang yang dalam keadaan begitu pun masih berebut-rebut mencari dan membuat pahala, apa lagi aku yang sihat ni? Am I doing fair to myself? Terbayang aku, sekiranya aku uzur nanti dan aku pasti, sangat-sangat pasti bekalanku memang belum mencukupi, what's going to happen to me? Issshhhh takutnya aku.

Persoalanku terjawab. Selesai solat Zuhur tadi aku buka Al Quran dan menyambung bacaan ke beberapa mukasurat. But deep inside me, I know some of my readings are not perfect. I need someone to teach. I need a teacher who will listen and correct my reading. My prayers were answered when DCM made a phone call. DF accepted us as her students. Alhamdulillah. I just love listening to her reading, so fluent, so smooth so perfect and effortless. How I wish I could recite as good as her. Not impossible Insyaallah.

We (NK was absent) started with IQRA Book 1 and promised to attend classes which will be held in her home every night after 8pm except for weekends. Then we performed our Isyaq together and DF acted as the Imam. I'm very happy with me and proud of myself. At least I'm doing myself a favour by starting all over again. Aku buang malu kerana aku mahukan ilmu. Sekiranya aku mati, biarlah dalam keadaan mencari ilmu. Namun aku memohon semoga Allah memberi DCM,NK dan aku peluang memperbaiki diri kami, melmbutkan lidah kami, menerangkan hati kami dan melapangkan fikiran kami agar kami dapat menyebut patah-patah Al Quran dangan jelas dan tepat. Semoga lancarlah bacaan kami hendaknya. Aminnnnn.

2 comments:

  1. ustaz yg mana?

    best nya ngaji..

    ReplyDelete
  2. bukan ustazlah....ustazah. You met her just now kan...mari ngaji sama-sama.

    ReplyDelete