Monday, July 27, 2009

Hebatnya teknologi kini....

Boeing 747-400Image via Wikipedia

Dulu, seingatku, sekiranya seseorang anak itu diterima melanjutkan pelajarannya di menara gading, sekampung akan heboh kerana itu satu pencapaian yang hebat dan membanggakan. Sekiranya anak itu ke luar negara, sekampung akan menghantarnya ke lapangan terbang! Sekiranya anak itu ke Universiti AlAzhar di Mesir...wah darjat keluarganya akan diangkat begitu tinggi sekali di mata masayarakat kerana anak itu apabila pulang nanti akan menjadi seorang Imam, Tok Kadhi, Jurunikah, Guru Agama dan sebagainya......pokok pangkalnya jadi orang pentinglah dalam bidang agama...Alhamdulillah!

Semasa berjauhan dari keluarga,perasaan rindu tak dapat dibendung lagi. Berkajang-kajanglah surat akan diutuskan dan akan mengambil masa sehingga sebulan untuk sampai ke tangan penerima! Percaya atau tidak itu adalah hakikatnya. Berbaldi-baldilah airmata menitis mengenangkan anak yang jauh dari mata. Entah makan ke, sihat ke, cukup duitke dan sebagainya yang akan bermain dibenak hati ibu bapa. Itu adalah lumrah. Oleh kerana terlalu rindu, panggilan telefon digunakan. Dulu, tidak semua rumah ada telefon. Apa patut dibuat ialah menelefon Balai Polis kampung atau rumah Tok Penghulu atau rumah orang kaya di kampung itu yang menjadi mangsa! Ada macam-macam gelagat menggunakan telefon. Ada yang memegang gagang telefon terbalik iaitu bahagaian receivernya di bawah...hahhahhaha. Ini cerita benar bukan rekaan tau. Anak-anak muda mungkin sukar untuk absorb cerita seperti ini tetapi dulu begitulah keadaannya.

Kini, segalanya berubah.Teknologi berubah setiap saat. Segalanya dipermudahkan dan dipercepatkan. Kini bila akau merindui anak bujangku di Melbourne, aku bukak internet dan pergi ke SKYPE dan dapat tengok anak kesayanganku live in his messy room. hahahhaha. Betul. Ada pernah sekali, Azman kena demam campak, aku terus ke lapang terbang dan terbang dan dalam masa 8 jam sudah berada di Melbourne! Pilih saja airline mana yang kita nak naik...yang pastinya kena sampai destinasi dengan kadar segera. Hebat sungguh teknologi. Dulu kapal terbang tak banyak pilihan dan terhad pulak perjalanannya maupun destinasinya! Kapal terbang dulu tak sehebat sekarang....banyak bezanya! Di masa akan datang pasti hebat lagi.

Komputer? Rugilah bagi mereka yang tak tahu menggunakkan komputer. Kerjaku setiap hari bermula dengan komputer dahulu untuk membaca berita terkini dan mempelajari perkara-perkara baru. Aku hairan kerana ada guru-guru lama yang seangkatanku dahulu, berhenti kerja kerna tidak mahu mlah takut menggunakan komputer!

Instructables DIY laptop standImage by Guillermo Esteves via Flickr

Seingatku, aku mula berjinak dengan komputer apabila kedua anak-anakku masih disekolah rendah lagi. Ketika itu, IT adalah satu perkara yang sangat baru and asing. Aku bertekad mempelajarinya kerana takut ditipu anak tentang perkara-perkara baru dari internet! Hampir berdozen kali komputer rosak aku kerjakan tetapi berkat kesabaran akhirnya pandai jugak. Jangan kiralah berapa banyak komputer yang jahanam aku kerjakan sampai tak boleh guna lagi! hahahhahah.....kesian suamiku!
Kini, aku pandai menggunakan komputer dan tak malulah dengan kawan-kawan mahupun anak-anak dengan kemampuanku. Banyak gunanya pandai IT ni. Boleh berhubung terus dengan yang dekat dan jauh, boleh reka kad jemputan, surf internet dengan pelbagai ilmu terkini yang boleh kita dapat darinya dan sebagainya. Melihatkan kegigihan dan minatku, suamiku telah menghadiahkan aku sebuah laptop sempena birthday tahun 2009.....Alamak bestnya!

For those yang masih takut komputer, just remember, IT WON'T BITE nor BARK AT YOU!
Reblog this post [with Zemanta]