Monday, January 18, 2010

Cuti lagi.......oversea...


Percutian ke kota Bangkok bersama 4 teman yang lain amat menyeronokkan. PSJJ, CKN,DS,DA dan aku mengunjungi kota tersebut tanpa ada apa-apa tujuan sebenarnya. Masing-masing memerlukan masa untuk break free dari kerja routin harian kami. Kelima-lima kami punya latar belakang dan tugas tugas khas yang berlainan tetapi yang meneyeronokkan ialah apabila bersama, fikiran, pendapat dan perasaan kami sama...untuk berehat sambil enjoy ourselves! Which we did!

Hari pertama, sampai saja di airport , kami disambut oleh tour guide kami yang bernama Awi, orang Patani dan fasih berbahasa Melayu. Syukur rasa dihati kerana orang Thailand tidak ramai pandai berbahasa Inggeris tapi bila dapat yang pandai berbahasa Melayu, itu sudah bonus buat kami. Pernah sekali 2 tahun yang lalu, ketika itu aku bersama suami dan teman kami ke kota Bangkok. Naik teksi dan terpaksa bercakap menggunakan bahasa isyarat dengan pemandu teksi. Dalam pada itu, kami tetap sesat juga! Lucu pada mulanya tapi getting more annoying towards the end. Bila disebut Jim Thomson, langsung diangguk kepalanya seolah dia tahu tapi di setiap persimpangan, dia berhenti bertanya orang. Ini membuatkan kami bosan kerana banyak masa terbuang. Kami langsung turun teksi itu dan masuk ke teksi lain.

Kami merasa sangat kagum dengan jumlah pelancong yang sama-sama beratur untuk cop pasport. Ramai sangat. Ketika kapalterbang kami turun, sudah ada 4 pesawat lain sudah mendarat. Bersesak-sesaklah kami di situ. Pelbagai bangsa dan warna yang kami temui. Hebat sungguh negara ini yang meampu menarik ramai pelancong asing ke negara mereka sedasngkan masalah bahasa begitu ketara sekali! Apa resipi mereka?

Malam itu kami ke Riverside City. Cantik sungguh tempat ini. Tujuan ke sana ialah untuk naik Chao Phraya Dinner Cruise. Kami sangkakan sebuah bot besar sahaja yang akan mengangkut para pelancong, rupanya salah sangkaan kami. Setidak-tidaknya ada 4 hingga 6 bot besar yang disediakan. Ada dua dek dan setiap satu bot boleh memuatkan lebih kurang 300 orang penumpang at one go. Sambil makan. kami dihiburkan oleh seorang penyanyi yang mendendangkan pelbagai jenis lagu antarabangsa termasuklah lagu dari negara Russia, Korea, Jepun, English dan juga Indonesia! Lagu Melayu tak ada! Mengapa? YAng lucunya, bila penyanyi itu mendendangkan lagu Bahasa Inggeris, yang mana aku rasa aku tahu akan senikatanya, sebutannya ikut seronok dia saja! Janji ada bunyi dan ikut rentak muziknya. Lagu Indonesia itu bertajuk Si JAntung Hati.....pun meraban jugak. Tapi yang membuat kami kagum ialah dia berani mendendangkannya. Samada kita enjoy the music or not, itu secondary. Mungkinkan keberanian itu satu daripada resipi kejayaan mereka menarik pelancong? Harus!!!

Hari kedua, kami mula awal pagi. Tujuannya ialah ke Floating Market. Perjalanannya mengambil masa 1 jam. Setibanya kami di jeti, terpegun kami melihat ramainya pelancong asing yang sudah sedia ada di situ dan yang baru sasmpai. Berpuluh bas pengangkutan pelancong berderet di kawasan parking lot. Kali ni kami mulakan perjalanan dengan menaiki bot panjang dan laju. 20 minit kami di bawa oleh bot tersebut menyusuri tali air yang telah dikorek sepaya mencapai kedalaman yang sesuai. Airnya tidak jernih tapi seolah berlumpur. Dapatlah kami saksikan perkampungan orang Siam sepanjang taliair ini. Sangat menarik dan mengujakan. Bagi yang takut menaiki bot, mungkin mereka tidak akan seronok kerana bot itu bergerak sangat laju dan jurupandunya mestilah cekap tetapi bagi yang suka dengan kelajuan dan berjiwa adventure, this is something that you should not miss...full of thrill! Sampai sahaja di Floating Market, sejuk mata memandang bagaimana aktiviti jual beli dijalankan atara sampan ke sampan. Namun kita perlu pandai menawar. Kalau dimintanya sepasang baju anak kecil dengan Baht850, terus minta kurang serendah Baht100! Kalau tak diberinya, majukan terus perjalanan kita. Pasti dipanggil kembali! Percayalah. Namun mereka tidak marah malah senyum dan bila mendapat wang, terpancar kegembiraan mereka! Ini mungkin satu lagi resipi mereka iitu Senyum Selalu!

Makan tenghari di kedai Mak Yah sangat menyelerakan. Oleh kerana kita sudah biasa dengan makanan Siam di negara kita, maka tidak susahlah kita nak tanya banyak sangat sioalan tentang bahan-bahan yang digunakan. Order sahaja. Difahamkan bahawa, bila orang mereka ingin membuka perniagaan di luar negara, 1/2 daripada perbelanjaan yang diperlukan akan ditampung oleh kerajaan mereka. Syaratnya ialah rekabentuk restoren itu mestilah mengekalkan identiti architecture negara mereka! Mungkinhah ini satu daripada cara mereka memperkenalkan negara mereka? Saya tidak hairan akan perkara ini kerana pada tahun 1990 saya berpeluang ke Hawaii dan diantara tempat makan yang saya dan suami kunjungi ialah restoren mereka! Bayangkanlah, diseluruh dunia makanan dan adat budaya mereka telah dikenali dan dinikmati. Jadi bila sebut saja , ramai yang teruja untuk malncong ke sana. Mmmmmmmmmmmmmmmmm sedapnya masakan Mak Yah!! Teringat-ingat lagi di fikiran dan terasa-rasa lagi di tekak.

Puas naik bot, cubalah pulak naik Tut Tut. Kenderaan berkuasakan motosikal dan ada tempat duduk penumpang dibelakang. Syaratnya, mesti tanya dulu sebelum naik. Pergerakkannya sangat licik dan laju, Boleh menyelit-nyelit di celah-celah kenderaan besar, Kalau tak kuat boleh kena sakit jantung! Tapi ia menyeronokkan. Kesesakan lalu lintyas di kotaraya Bangkok menjadi bualan dunia, Perlu plan masa dengan betul untuk ke satu-satu destinasi. Pemandu teksi dan Tut Tut pun berkira juga untuk membawa kita ke meredah kesesakan lalu lintas tersebut. Ada yang suruh kita jalan kajki saja! Hahahahahah...ini benar-benar terjadi padaku. Kerana terlalu letih berjalan setelah membeli belah, kononnya nak naik Tut-Tut tapi pemandunya suruh aku jalan sahaja kerana jalanraya sesak. Padan muka aku!

Membeli-belah di kotaraya ini sangat seronok. Masih murah lagi. Di tengah-tengah kotaraya yang serba moden ini masih terdapat kedai-kedai kecil yang di dirikan dihadapan gedung-gedung perniagaan yang besar! Bagi mereka tidak ada hasad dengki antara satu dengan lain kerana percaya pada rezeki masing-masing. Jika ke kedai kecil kena guna wang tunai dan jika tidak ada wang tunai bolehlah Gores dan Menang(Credit Card) sahaja! It's your choice!

Bagi yang belum pernah ke BKK. you must experience at least once. But get a good mate, with the same chemistry so as to not spoiling your vacation! Good luck to you and thanks a million to my friends for being such wonderful companion during our holiday together...May we do it again and again!!! Maaf atas segala kesalahan dan halalkan makan minumku.

No comments:

Post a Comment