Saturday, January 9, 2010

Perjalanan yang membawa banyak kenangan....


Bila sebut saja cuti, berbulan-bulan sebelum tarikh tu sampai, macam-macam yang kita fikir nak buat dan mulalah merancang. Begitu jugalah dengan diriku. Wlaupun sudah tidak bekerja lagi, menjadi surirumah sempenuh masa, rupanya jauh lebih sibuk dari masa dulu. Segalanya nak aku bikin perfect. Walaupuin penat tapi janji hati gembira dan bangga. Syukur.


Hari Krismas 2009, setelah 2 bulan berhempas pulas merancang, berbincang, mencari sponsorship, shopping, memikirkan pelbagai hal, mencari peserta, , browsing internet dan sebagainya, akhirnya dapat juga aku melaksanakan tugas dan tanggungjawab menyelaras program Lawatan ke Kuala Selangor bersama 10 keluarga jiran tetanggaku beserta keluarga terdekat dan sahabat handai kami. Seramai 38 orang dewasa, 40 orang remaja dan 20 orang kanak-kanak. Peringkat umur peserta adalah dari seawal 4 bulan hingga 78 tahun !


Kami menaiki sebuah bas (40 seater) dan diiringi oleh 10 buah kenderaan persendirian. Hari pertama bermula dengan solat Jumaat oleh peserta lelaki manakala ibu dan anak-anak berehat di bilik masing-masing di De Palma Hotel Kuala Selangor . Tepat jam 3petang, sebuah trem yang disediakan oleh Majlis Daerah Kuala Selangor(MDKS) dan sebuah bas yang disediakan oleh Pejabat Daerah Kuala Selangor(PDKS). Trem membawa kami mengelilingi Bukit Melawati yang kaya dengan kesan-kesan Sejarah serta pemandangan yang menakjubkan. Selat Melaka dapat dilihat dari atas bukit. Tak cukup lagi, di Bukit Melawati ini jugalah salah satu tempat untuk melihat anak bulan bagi menentukan mula Ramadhan, Sywal serta Raya Qurban. Kesan-kesan sejarah masih dijaga dengan rapi. Kami bertuah kerana pihak MDKS telah menyediakan seorang pencerita (tour guide...Cik Sabariah) untuk menceritakan kisah-kisah menarik di setiap tempat lawatan. Ini sangat bagus untuk kami semua khasnya kepada anak-anak remaja supaya mereka tahu bertapa hebatnya ancestors mereka yang mempunyai daya ketahanan mempertahan diri , berani serta daya pandai dan bijaksana. Dengan ini kami berharap agar mereka memperkukuhkan jati diri mereka dan menyedarkan diri mereka akan kedudukan mereka sebagai satu bangsa yang kuat dan tidak mudah kalah dan terbawa-bawa oleh arus kemodenan.


Selepas solat A'sar, kami dibawa ke Pantai Jeram. MasyAllah, the sunset was soooooo beautiful. Pihak hos telah menunggu kami dengan persembahan Ghazal. Makanan ...punyalah sedap! Aku ykin semua ahli rombongan enjoyed the food and will come back again with their own crowd! Macam ni aku kena mintak 25% daripada taukeh restoren! Hahahhhahahahaha....

Lepas makan kami terus ke Kelip-kelip Kampung Kuantan. Punyalah ramai orang! Maklumlah malam Krismas. Ramai yang datang adalah pelancong tapi kami bernsib baik sebab sebagai tetamu, kami didahulukan (walaupun ada pengunjung lain yang senget muka memandang kami....hehhe sorry babe).Cantiknya kurniaan Allah. berkelipan sepanjang sungai. Spesis yang ada di Kuala Selangor mempunyai kerlipan yang paling terang. Makanan si kelip-kelip ialah pucuk daun Pokok Berembang yang hidup melata di sepanjang sungai. Perahu yang dikayuh perlahan (tidak dibenarkan menggunakan motor) membawa kami mendekati pohon berembang dan jika teringin, bolehlah menangkap seekor dua kelip-kelip. Namun harus segera dilepaskan kerana jika tertangkap dengan kelip-kelip masih ditangan...hukumannya RM1000.00 seekor!! PIlu memikirkannya. Persembahan Dabus dan minuman ringan disediakan untuk kami. Manja betul rombongan bih! Balik hotel. Time to sleep.


Lepas Subuh, sarapan dan bas membawa kami ke Taman Alam (Nature Park). Kami diberi penerangan tentang taman tersebut dari segi mukabuminya, habitatnya serta flora dan faunanya! Kemudian terus ke Jeti Perikanan Sungai Buloh untuk menaiki bot untuk melihat lebih dekat akan burung-burung yang migrate dari negara-negara sejuk (singgah sekejap untuk mencari makanan) dan kami diberi peluan menyauk kerang. Dikatakan bahawa kerang Kuala Selangor rasanya enak sebab pertemuan air tawar dan air masin menjadikan lumpur di kawasan itu paling sesuai untuk pemakanan dan pembiakan kerang. Kami di beri kerang secara percuma untuk dibawa pulang. Apa lagi, dengan meriahnya kami terima!! Terima kasih!!


Makan tengahari di Homestay Sungai Sireh. Sepanjang perjalanan, mata kami dijamu dengan pemandangan indah saujana mata memandang sawah padi yang terbentang luas. Makanan kami ialah Nasi Ambng (tradisi orang Jawa). Sedulang nasi dengan lauk seperti ayam, sambal goreng, serunding daging dan mee goreng untuk hidangan sekurang-kurangnya 5 orang. Itu pun tajk habis. Adat orang Jawa ialah, everything must go. Jadi saki baki makanan tersebut, kami bungkus dan bawa pulang. Ooooooooo kenyangnya!! Sebelum pulang ke Shah Alam, sempat juga kami singgah di IKS untuk membeli sedikit buah tangan yang berbentuk pelbagai jenis kerepek dan kuih-muih tradisional untuk dibawa pulang kepada yang tinggal! Yang beli lain, yang diberi percuma lain! Wah, murahnya rezeki.


Selesai sudah tugasku. Aku bersyukur kerana tiada kemalangan dan sebagainya. Semuanya berjalan sebagaimana yang di rancang malah lebih baik lagi. Terima kasih kepada semua ahli rombongan, keluarga dan sahabat, penderma yang baik hati, pihak MDKS, pihak PDKS, khasnya Tuan Pegawai Daerah Kuala Selangor yang banyak memberi semangat dan membantu menjayakan program ini. To all, maaf atas segala kesilapan, terkasar bahasa, body language yang tak suka dipandang, makanan yang kurang enak dan sebagainya. Yang baik itu datangnya dari Allah dan yang kurang itu adalah dari kita manusia. Terima kasih atas segala sokongan dan bantuan serta semangt yang diberi khasnya kepada tukang komen nombor satu dunia iaitu suamiku DIMY....tanpamu siapalah aku!!

No comments:

Post a Comment