Monday, October 18, 2010

Ubi Rebus dan Nyanyian Serambi....

Lama hidup banyak dirasa. Itulah resam hidup kita. Bila orang tua berkata, mereka punya pengalaman tertentu yang mahu di kongsi bersama untuk menyuluh jalan hidup orang muda. Mereka dah lama merasa garam...eloklah kita dengar. Hidup ini penuh pancaruba. Tak kira di mana pun kita berada.
Sebagai orang Islam, jika keluarga kita telah menyediakan kita dengan asas pengetahuan agama, InsyaAllah akan berpatah balik juga akhirnya. Tetapi, mengapa mesti tunggu sampai akhir? Akhir tu bila? Sebenarnya, kita akan dipanggil Allah bila-nila masa sahaja. Sebab itulah sebelum tidur, kita berdoa dan mengucap dahulu. Manalah tahu kita mati dalam tidur! Umur? Tua? Mati tidak ikut umur. Bayi yang baru seminit lahir pun boleh mati. Oleh itu sedarlah bahawa nyawa kita sebenarnya dihujung tanduk....jangan kita terlalu keduniaan sehingga lupa akan akhirat. Kita dilahirkan di dunia atas satu sebab sahaja iatu untuk menyembah Allah...membesar-besarkannya. Dunia ini bersifat sementara dan di Mata Allah, kita ini seperti hama sahaja....
aku risau sebenarnya dgn dunia kita sekarang...ramai yang sudah alpa pasal agama malah yang munafik pun ramai sudah.....sedih...sungguh sedih!
Aku punya ramai kenalan dari pelbagai latar belakang dan fahaman. Dari sudut politik, ekonomi. pendidikan mahupun seni.Ramai kenalan, maka aku boleh buat analisa tentang mereka. Kesemua mereka punya keistimewaan masing-masing.
Seorang insan seni yang aku kenali dan senangi.Dia hanya seorang insan biasa namun punya banyak kelebihannya. Punya hati dan punya jiwa yang halus. Setiap tutur kata datang dari hati yang ikhlas yang mengamit satu perasaan yang indah dari dalam diri kita. Susah hendak diperkatakan tetapi itulah hakikatnya. Sepanjang berkenalan dengannya, tidak pernah sekali dia memburuk-burukkan rakan artis yang lain. Sentiasa memberii pendapat yang positif terhadap insan sesamanya. Aku kagum. Tiada hasad dengki maupun irihati dalam dirinya. Bicaranya selalu tentang dirinya, kariernya, masa depannya, lagu ciptaannya dan kisah hidupnya. Bukan jenis yang suka melepak di kedai minum untuk jual muka malah dia seorang insan yang sangat pemalu. Tinggi budi pekertinya.
Sifat dan gayanya yang tersendiri menyebabkan dia antara yang tersohor dan diminati ramai oleh semua golongan dan semua peringkat umur. Nampak ganas tetapi sebenarnya seorang yang berjiwa lembut dan sentiasa bersyukur. Baginya, muzik itu satu anugerah dan mesti dipelihara. Baginya disitulah punca pendapatan untuk keluarganya dan mesti di jaga dengan baik. Harus bekerja keras supaya mendapat keberkatanNya.
Setiap lagu nyanyiannya mesti ada jiwa dan ada roh. Wah! Hebat sungguh manusia ini. Pendiriannya tentang muzik dan nyanyiannya sangat unik. Kesungguhannya persembahannya membuatkan naik bulu roma kita. Bila ada konsertnya, aku dan suami pasti bersama. Malah semasa Majlis Persandingan anak sulongku tahun 2007, dia datang bersama semua ahli pancaragamnya menghiburkan pengantin dan tetamu kami. Kami amat berbesar hati kerana kesudiannya dan sehingga hari ini, masih ramai yang mengingati majlis itu. Alhamdulillah. Itulah penangan keikhlasan hati.
Aku bersyukur kepada Allah atas pertemuan kali pertama kami di Johor pada tahun 2005 dan semenjak itu kami menjadi sahabat baik. Bila ada kelapangan masa, dia pasti akan memenuhi jemputanku. Kegemarannya memakan Ubi Rebus yang dicicah dengan Sambal Tumis menjadi satu kemestian bila ke rumahku. Katanya kita mesti ingat akar umbi keturunan kita....ingat kesusahan mereka dan dengan itu sedar akan diri kita....bak lirik lagunya...

andai kasturi hilang harum,
mawar tak berkuntum,
cinta tak bersambung....
biar emas setinggi gunung,
kan ku rebut rimbun ampun,
rahmat yang Maha Agung

Dalam bahasa mudahnya ialah, sekiranya apa yang kita miliki kini hilang ke tangan orang lain, maka kita akan kehilangan segalanya.Peliharalah apa yang kita miliki sekarang ini dengan memohon rahmat dan keampunan dari Allah Subhanahuwatala. Bayangkanlah limau kasturi yang hilang wanginya, ia tidak mendatangkan makna lagi....ia seperti satu benda yang tiada nilainya lagi.....begitulah juga diri kita!
Bila A'mmar, cucuku dilahirkan, bersusah payah dia datang untuk manimang cucu kami dan membahasakan dirinya Tok Mok! Kini A'mmar sudah hampir 2 tahun dan semalam dapat bertemu semula dengan Tok Moknya di rumah kami bersarapan pagi bersama dengan hidangan Ubi Rebus!! Tok Mok A'mmar ialah Papa Rock Ramli Sarip!

No comments:

Post a Comment