Monday, August 23, 2010

Kejirananku yang terbaik!! Alhamdulillah...

Anak-anak yatim dari Rumah Kamariah yang diraikan.
Bulan Ramadhan al Mubarak ini, Allah berjanji akan memberi kita ganjaran yang berlipat kali ganda. Just for one month...seolah-olah MEGA SALE lah ni. Sepatutnya kita berebut-rebut mengambil peluang ini untuk membuat amal ibadah dan amal kebajikan sebanyak yang boleh.Apa taknya, ustaz kata, pahala yang diberi berlipat kali ganda dan setiap pekerjaan sunat kit di beri pahala amalan fardhu!!! Mengapa kita masih berkhayal? Mengapa kita masih tidk mahu percaya? Mengapa kita mesti waste time for nothing??? Inilah masa untuk kita berubah ke arah kebaikan.

Kesempatan ini, sahabat jiran tetanggaku yang dikenali sebagai RSSB tidak ketinggalan. Alhamdulillah, Allah menempatkan aku di sebuah kejiranan yang sangat unik, akrab dan bersatu hati. Kami sebtiasa menghidupkan bulan Ramadhan dengan pelbagai aktiviti seperti bertukar-tukar juadah berbuka, bertadarus dan kerkhatam, iftar dan bertarrawih berjemaah dan sebagainya. Tahun ini kami perhebatkan aktiviti bulan Ramadhan kami dengan memasak bubur lambuk secara bergotong royong yang akan diadakan pada Hari Nuzul Quran bersamaan 27hb Ogos 2010. Pada tarikh yang sama juga akan diadakan Majlis Berkhatam AlQuran bagi mereka yang bertadarus semenjak awal Ramadhan lagi. Alhamdulillah.
Jelas keakraban kejirananku.

Semalam, kami mengadakan Majlis Iftar dan Solat Tarrawikh berjemaah bersama 50 orang anak-anak yatim dan 10 orang ibu-ibu tunggal! Majlis dimulakan dengan bacaan ayat-ayat suci alQuran oleh seorang doktor muda yang hafiz dan merupakan anak lelaki kepada salah seorang dari ahli jawatankuasa penganjur majlis tersebut. Beliau membaca Surah AlBaqarah Ayat 182 hingga 186! Sejuk hati mendengar bacaannya. Ini sangat bagus untuk anak-anak remaja kami kerana ia akan menyedarkan mereka bahawa apa saja boleh dicapai jika ada kemahuan. Kamu boleh menjadi seorang yang hafaz AL Quran tetapi dalam masa yang sama memegang jawatan yang penting dalam apa juga bidang yang diceburi....Better late than never! Yang penting ada keinginan dan usaha yang gigih.
Ibu-ibu tunggal beratur untuk menerima sedikit cenderahati dari RSSB dan ahli-ahlinya.
Solat Maghrib, Isyaq dan Tarrawikh berjemaah diimamkan oleh Ustaz Farid Ravi. Masyaallah, bacaanya menyusuk kalbu!! Selepas solat Isyaq, Ustaz telahmemberi sedikit tazkirah tentang kebesaran bulan Ramadhan. Nampaknya semua khusyuk mendengar ceramah ringkas beliau. Terima kasih Ya Ustaz!! Sem oga Allah menerima usaha muni kami ini.
Khusyuk mendengar ceramah ringkas oleh Ustaz Farid Ravi.