Sunday, November 7, 2010

Rabat, Fes dan Ifrane


Kali pertama melawat ke Morocco memang sangat menyeronokkan dan teruja . Ditambah pula pergi dengan kawan-kawan. Setiap pengalaman menjadi ingatan samada yang melucukan atau sebaliknya.
Kami mula mengenali DOS di Guangzhou China. Beliau seorang yang humble dan down to earth. Dengan kedudukannya sebagi seorang pegawai kerajaan yang hidupnya penuh dengan protokol, pastilah kehadiran kami sebagai teman karibnya akan membawanya ke kehidupan sebagai orang biasa...ketawa, makan, bersembang dan bergurau bersama-sama. Selepas itu, beliau dipindahkan ke Conackry, Guiney. Dua tahun beliau berkhidmat di sana dan kami tidak digalakkannya ke sana dengan pelbagai alasan. Mungkin kerana keadaan kehidupan di sana yang menyebabkan beliau bertindak sedemikian. Tetapi kami lega, kerana semasa di sana, beliau membawa bersama anak angkat beliau untuk menemaninya.Alhamdulillah. Ada juga orang yang menjaga dia.
Selsai perkhidmatannya di Guiney, DOS diarahkan berpindah ke Rabat, Morocco. Satu destinasi yang menjadi idaman kami tetapi setelah hampir empat tahun, baharulah kami dapat melawatnya. Maklumlah setiap orang dari kami mempunyai komitmen yang tinggi terhadap keluarga masing masing.
Kini, kami sudah pun berada di sini memenuhi jemputan sahabat lama kami. Merata dibawanya kami berjalan. Hari pertama pada 4/11/2010, setelah berada di dalam pesawat selama 14jam dan 35r minit serta 4 jam transit di Dubai, kami berlima hanya mahukan tidur. Namun itu tidak dibenarkan oleh DOS. Di bawanya kami keluar ke Marina tempat kapal-kapal layar berlabuh. Ketika itu waktu malam dan cuaca sangat sejuk. Walaupun perut terasa lapar tetapi jelas bantal menjadi pilihan!!hahhahahha....
Kesokan harinya 5/11/2010, DOS ke pejabat. Hari itu hari Jumaat. Kami ke sebuah pusat membeli belah berdekatan. Mega Mall. Sangkaan kami pastilah besar, rupanmya Kompleks PKNS Shah Alam adalah 2 kali ganda lebih besardan lebih meriah! namun, walaupun kecil, mereka punya koleksi kedai-kedai yang berjenama seperti Etam, Geox, Zara, Tods dan sebagainya dan kebanyakan kedai=kedai pakaian sedang sibuk menjual pakaian musim sejuk erana dalam masa seminggu dua, itulah musim yang akan mereka tempuhi. Semasa di sini, walaupun matahari memancar terang, sejuknya kami rasa sampai ke tulang!!
Selepas solat Jumaat, Kemudian kami di bawa ke Makam King Hassan di Masjid Hassan. Disitulah disemadikan King Hassan, bapanya dan bapa saudaranya. Sementara menunggu DOS dan supirnya solat Asar, kami sibuk merakamkam keindahan tempat tersebut dengan bergambar sakan.

DOS membawa kami ke pusat kraftangan Morocco. Banyak item yang menarik hati tetapi bila memikirkan perjalanan yang jauh, kami lupakan saja. Hasil kraf dari tembikar sangat cantik dan menyebabkan aku hampir lupa diri...tapi beli jugalah satu dua sebagai kenangan dari sini.

Selesai Asar, DOS membawa kami ke sebuah bazaar di Rue des Consuls untuk acara membeli belah. Meriah. Pelbagai benda yang dijual di sana, Permaidani adalah yang paling banyak dijual. Hasil kerjatangan mereka sangat halus dan teliti. Urusniaga adalah dalam Dirham dan USD sahaja. Kad kredit tidak digunakan kerana kedai kedainya bersifat tradisional. Maka bermulalah acara membeli belah kami...

Satu perjalanan yang jauh...Salam dari Rabat, Morocco. Perjalanan dari tempat asal kita sangatlah jauh dan memenatkan.Namun kerana ingatan kepada seorang sahabat karib, kami berlima sahabat berpakat melawatnya. Golden girls vacation!!!!
Kami menaiki pesawat Emirates ke Dubai. Perjalanan mengambil masa selama 7 jam. Nasib baik kami diberi tempat duduk di hadapan...nombor 9...dapatlah kami melunjurkan kaki. Yang melucukan ialah DKH yang mempunyai bentuk badan yang comel molek, tidak dapat merasakan nikmat menaikkan kaki ke dinding kerana kakinya tidak sampai....hahahhahha.
Sampai di Dubai, kami di arahkan ke Gate 122. Setelah melalui Imigresen, kami terus bergerak menuju ke Gate tersebut. Semakin jalan terasa semakin jauh. Dengan muka yang tak malu, aku bertanyaa dgn pemandu buggy yang lalu lalang di situ....Gate 122 please...Gate 122 please! Rupanya laku juga jeritanku itu. Hai, meriah kami menaiki buggy tersebut tetapi yang sedih tu, Gate 122 sangat jauh dari kawasan membeli belahnya. Maka, kami tida pilihan lain, selain dari duduk buat bodoh sajalah! Hahahhahha.
Semasa hendak menunggu untuk boarding, seorang pegawai airport menulis tagging untuk hand carry kami lalu ditampalkannya di beg kami. Sangkaan kami, itu adalah normal normal , jadi kami biarkan sahaja. DR risau kerana begnya tidak diambil hirau oleh pegawai tersebut. Kami melihat saja gelagatnya....agak lucu jugak cara dia bertanya.....
Bila tiba masa untuk masuk ke pesawat, setibanya kami di pintu , pegawai tadi telah mengambil beg aku dan beg DSNK. Tanpa memberitahu mengapa, terus diambilnya beg kami. Hairan! Bukan kerana apa, beg itu kecil dan tidak berat. Bodoh betul tapi untuk tidak merosakkan percutian yang baru hendak bermula, kami redho. Selepas beberapa lkangkah, teringat aku akan iPad aku yang tertinggal dalam beg itu. Aku pusing ke belakang dan mengambilnya. OOOOiiiii itu nyawaku...
Tempat duduk kami nombor 41...nun jauh dibelakang. Di kiri kanan belakang kami adalah tandas. Kami redho! Bagus juga, mudah untuk melepaskan hajat!!
Anak-anak kapal Emirates sagat baik, berfikiran positif dan dedikasi. Kami yang dibelakang jelas nampak pelbagai gelagat penumpang penumpang lain yang masuk kemudian dari kami. Disitulah dapat aku menilai integriti anakanak kapal tersebut. Kagum aku! Dalam padsa memandang dan berfikir, tibab tibaa masuklah seorang hamba Allah ni dengan segaknya dan duduk 4 baris di hadapan kami. Sebaik saja dia muncul, aku rasa macam dunia aku berpusing ligak hingga ke peringkat nak pengsan, Begitu juga denga teman temanku! Bau ketiaknya sangat busuk. Terbalik hidung kami dibuatnya. Berebut rebutlah kami mencari minyak angin...hahhahhahahhahah. Perjalanan selama 7 jam 35 minit membuat kami seronok dalam tersiksa....Namun pujian harus diberi kepada anak anak kapal yang sangat efficient!
Tepat jam 12.10 tengahari, pesawat kami mencecah bumi Casablanca. Bersyukur kami kerana sudah hampir 18 jam perjalanan, dengan pelbagai pemandangan yang boleh dijadikan pengajaran dan peringatan dan dalam keadaan natural beauty kami yang tanpa mandi, tanpa bedak dan bergincu...kami samapi jua di tanah Morocco.
Urusan imigresen Casablanca sangat lembab. Bila kami lihat ada baris lain yang kosong , kami dilarang bertukar lorong. Mereka ni tidak mahu bekerjasama dalam membuat kerja, Hairan! Namun setelah lama menunggu, kami akhirnya yang paling akhir dari pesawat tersebut yang keluar dari situ. Terus ke tempat bagasi. PSSJ sudah lama selesai mengendalikan bagasinya. Kami uruskan bagasi kami sendiri dan terus menuju ke jalan keluar. Malangnya DOIS tiada di situ. Katanya akan menunggu di bahagian luar tapi tiodak kelihatan di mana2. Langsung aku menelefon suamiku dan meminta bantuan agar carikan nombor kedutaan kita di Rabat. Manalah tahu, takut-takut DOS terlupa! Dalam panik, aku keluar dari bangunan dan scroll through contacts aku dan Alhamdulillah, rupanya aku simpan semua nombor pejabat dan handphone DOS. Pembantu peribadinya meyakinkan aku bahawa TYT sudah berada di sana. Rupanya, bila kami bertemu akhirnya, dapatlah kami tahu bahawa beliau menunggu kami di terminal 1 sedangkan kami di terminal 2! Katanya di paparan, dinyatakan terminal 1!!!!
Perjalanan kami dari lapangan terbang Casablanca ke Rabat mengambil masa selama 2 jam dan pemandu kereta adalah Tariq dan Imad. Tariq pandai sedikit berbahasa Melayu tetapi Imad tetap dgn Peranchis, Arab dan Morocconya....dan sedikit Bahasa Inggeris!