Tuesday, October 9, 2012

Menjadi tetamu Allah ...siri 4

         

Masidil Haram akan datang.

             Bila kulihat disekelilingku, tiada apa yang menarik di sini. Yang ada hanyalah padang pasir, batu, gunung, unta, kambing dan manusia....Itu sahaja. Tetapi ternyata  bumi bertuah ini yang menjadi pilihan Yang Maha Esa, sebagai pusat bermulanya agama kita dan berkembang keseluruh dunia. Hebat sungguh. 

            Sejak dari Nabi Ibrahim meninggalkan anaknya Nabi Ismail dan isterinya Siti Hajar sehinggalah kini, kota Mekah kini semakin makmur. Jelas, janji Allah itu benar. Jelas doa di sini makbul. Makbulnya doa Nabi Ibrahim sehingga kini kita dapat merasa nikmatnya. Alhamdulillah,


Masjid Nabawi
            Untuk mengenali sesuatu tempat yang baru kita jejaki, sebaik-baiknya kita ambil tahu akan sejarahnya dahulu. Mungkin semasa zaman persekolahan dulu ada sedikit pengetahuan tentang tempat ini tetapi adalah lebih baik kita tambah ilmu kita dengan melayari internet dan mencari maklumat terkini. Di kesempatan ini, semasa berada di bumi bertuah ini, kami para jemaah telah di bawa melawat ke luar kota. Selepas memasang niat Umrah di Hudaibiyah, bas terus membawa kami ke Muzium Mekah yang khusus untuk Masjid Nabawi dan Masjidil Haram.


Bawah telaga zam-zam

Pancur emas


Gambar Hajar Aswad
Bekas tapak kaki Nabi Ibrahim
Mimbar yang berusia 200 tahun.
            Di antara barang-barang yang ada di dalam muzium tersebut ialah gambar-gambar lama Mekah dan Madinah. Masih kuingat lagi , kita boleh turun ke bawah telaga zam-zam yang diasingkan antara lelaki dan wanita. Di bawah sana terdapat deretan demi deretan sinki air zam-zam. Disitulah tempat kita mengambil wudhuk dan minum air sepuas-puasnya. Ada ketika, oleh kerana terlalu panas selepas bertwaf, ada yang mengambil kesempatan menyiram air zam-zam ke seluruh kepala dan badan. Tapi, itu semua tinggal kenangan sahaja. Aku bersyukur kerana dapat merasainya. Alhamdulillah.


Kiswah
Salah satu tiang Kaaba
Pintu Kaabah


             Selain dari itu terdapat bingkai Hajar Aswad, Kelambu Kaabah atau Kiswah, daun pintu Kaabah dan pelbagai lagi. Bak kata orang putih, a picture tells a thousand words. Oleh itu, lihatlah antara artifak-artifak yang terdapat di muzium tersebut.


Bergambar kenangan bersama muslimat jemaah Zahafiz 2012.                        

No comments:

Post a Comment