Thursday, October 4, 2012

Menjadi tetamu Allah...siri 1

            Kali pertama ke tanah suci iaitu pada tahun 1988...ketika itu masih muda belia. Anak-anak masih kecil tapi entah mengapa hati tergamit untuk mengerjakan Umrah sedangkan suami ingin membawa aku ke USA. KAli pertama melihat kaabah, hati bagai nak runtuh, kelu lidah ..hanya air mata yang bercucuran. Dalam rombongan itu ada beberapa pasangan veteran yang sudah beberapa kali ke sana membimbing kami dan bercerita tentang tempat- tempat yang dilawati. Alhamdulillah.

             Tahun 1989, kami menjual sebahagian harta kami dan dengan mengumnpul serba sedikit wang dari adik beradik, berjaya kami menghantar arwah bapaku dan arwah ibu mertuaku serta kakak iparku mengerjakan haji. Syukur Alhamdulillah.

            Tahun 1990, kami pula di jemput mengerjakan haji. Ramai yang tarik diri kerana kejadian Perang Teluk. Umur masih muda. Anak-anak masih kecil. Dilema! Tapi kami pergi juga. Berbekalkan pengalaman Umrah dua tahun sudah serta kursus haji yang disediakan Tahung Haji maka ke tanah sucilah kami dan pulang dengan gelaran. Alhamdulillah.

            Janji Allah memang benar, Sejak kepulangan kami dari mengerjakan haji, pelbagai  kemudahan dan rezeki yang melimpah ruah Allah berikan. Syukran Ya Allah. Tahun 1992 sehinggalah tahun 2011, hampir setiap tahun kami ke tanah suci menunaikan Umrah samada bersama keluarga maupun teman-teman. Masyaallah!

            Tahun 1998, krisis ekonomi dunia melanda. Kerja kurang. Sana sini mengeluh tentang kejatuhan matawang dan ekonomi merosot. Kami mengadu pada Allah. Kami ke tanah suci mengerjakan haji buat kedua kalinya. Badan masih sihat dan kami kian matang, Pengalaman ke tanah suci yang lepas lepas menjadikan kami kuat semangat dan yang penting yakin. kali ini tidak dengan Tabuing Haji tapi emnggunakan Visa ziarah....panjang ceritanya! Alhamdulillah.

             Tahun 2011, kami mengerjakan Umrah bersama anak-anak, menantu, cucu, kakak ipar dan teman-teman. Saat paling bahagia buat kami.Kemewahan yang kami terima...Masyaallah tidak terkata! Syukran Ya Allah.

Kini, ketika ini, saat aku menulis ini, aku berada di kota Makataul Mukarammah bersama suami dan anak bujangku. Jika diizinkan Allah, maka kami akan mengerjakan Haji buat ketiga kalinya dan Haji Wajib buat anak kami Ahamd Azman dan sunat buat kami. Insyaallah. 

            Semoga Allah menerima segala ibadah kami dan dipermudahkan segala urusan kami.


No comments:

Post a Comment