Saturday, January 18, 2014

Selamat Pengantin Baru......
Hampir setiap hujung minggu, tugasan utama kami suami isteri adalah memenuhi jemputan ke majlis-majlis perkahwinan.  Kami bersyukur kerana masih ada lagi orang yang mengingati kami dengan menjemput kami ke majlis meraikan anak menantu mereka sebagai pengantin. Alhamdulillah. Bila ada jemputan bermakna, masih ada yang memikirkan kita. Semoga yang baik sajalah yang diingati mereka. Insyaallah.

Minggu lepas, dua orang anak angkat perempuan kami telah selamat dinikahi jejaka pilihan masing-masing. Sebagai ibu bapa angkat, kami cuba sedaya upaya memainkan peranan yang sepatutnya. Allah menguji kesabaran kami dengan hari pernikahan dan hari persandingan diadakan pada hari yang sama! Kemanakah harus kami pergi dan dulukan. Kedua-duanya kami sayang. Alhamdulillah pernikahan ZZ berlangsung pada waktu siang selepas solat Jumaat dan pernikahan SS pula berlangsung pada waktu malam selepas solat Isyak. Lega. 


ZZ ibarat adik kepada SNI. Mereka membesar bersama.
Pada kedua-dua majlis tersebut, suamiku berperanan sebagai pengerusi majlis pernikahan. segala skrip ucapan disediakan agar perjalanan majlis lancar. Bermula dengan mengalu-alukan kedatangan pihak lelaki sehinggalah selesai majlis. Dan aku pula selaku wakil kepada tuan rumah dengan mengendalikan perjalanan majlis licin dan teratur.


Teman karib SNI dan SS

Seperti biasa,  selesai diijabkabulkan, diikuti dengan solat sunat syukur berjemaah kedua mempelai dan penyerahan mas kawin kepada isteri dijalankan. Tetapi majlis tidak selesai disitu sahaja.  Kami inginkan kelainan untuk majlis ini. Kami mahu supaya majlis pernikahan ini memberi lebih erti kepada kedua mempelai dan kepada semua hadirin  yang hadir. Kami meminta agar bapa kandung kepada pengantin perempuan memberi pesanan kepada menantunya tentang perasaan dan harapannya dan harapan ibunya agar anak perempuan mereka  di jaga dengan baik dan sempurna dengan penuh kasih sayang dan saling hurmati-menghurmati. Ketika ini, kedua ibu bapa dan hadiri menitiskan air mata. Syahdu mendengarnya... apa lagi apabila diucapkan dengan penuh perasaan dari lubuk hati  seorang bapa.

Pasangan bahagia Kushaa dan Ss bersama G15.

 Kemudian, pengantin lelaki mengambil peluang pula untuk menjawab permintaan bapa mertuanya dan disaksikan semua orang. Namun pada hari itu, ZZ membuat kejutan dengan mengucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapanya atas segala pengorbanan mereka melahir dan mendidiknya serta memberinya pelajaran sehingga ke peringkat tertinggi. Lebih syahdu lagi apbila ZZ yang membahasakan dirinya 'adik' meminta agar ibunya menghalalkan setiap titisan air susu dan memohon keampunan dari kedua ibu bapanya dengan nada yang tersekat-sekat dan akhirnya seluruh hadirin tidak dapat membendung lagi rasa sebak dihati. Maka bercucuranlah air mata di majlis tersebut.  Aku bangga dengan adik. Jarang seorang anak muda begitu berani berbuat demikian... sangat jarang.


Pasangan bahagia AF dan ZZ bersama G15.

Sebenarnya, Majlis Pernikahan adalah majlis yang paling penting dalam perkahwinan. Kebanyakan  orang gagal melihat akan kepentingannya. Sayang sekali! Sebab itulah, Jurunikah mestilah berperanan apabila menyampaikan khutbah nikah. Khutbah nikah yang disampaikan dengan jelas, terang dan nyata den
gan ton suara yang sesuai akan memberi impak yang baik untuk semua yang hadir.... menusuk ke hati! Harapan kita agar yang hadir itu, sekiranya sudah berkahwin, akan memperbaiki kesilapanan mereka, bagi yang belum berkahwin, agar terbuka pintu  hatinya untuk berumahtangga dan bagi yang baru dinikahkan agar memberi mereka bersemangat dan bertekad  menjaga hubungan mereka suami-isteri hingga ke Jannah. Insyaallah. 


Bagi kami yang dapat sama menghulurkan sedikit pertolongan merasa lega dan gembira apabil keluarga kedua belah pengantin khasnya tuan rumah dan hadirin dapat merasa kesyahduan majlis tersebut. Semoga masjlis ini menjadi kenangan abadi buat semua khasnya bagi kedua mempelai dan keluarga mereka. Semoga usaha kami diberkati. Insyaallah.

Selamat pengantin baru kami ucapkan kepada kedua pasangan pengantin dan keluarga mereka. Semoga kalian berbahagia selamanya dan cepat-cepatlah menimang cahaya mata kerana kehadiran seorang cucu akan sentiasa memberi keceriaan kepada sesebuah keluarga...Insyaallah.