Tuesday, February 21, 2017

Selamat bermusafir anakku...

Anakkku yang seorang ini memang suka pada cabaran. Semakin susah semaki dia berusaha.

Hari ini anakku ini mencuba nasibnya di perantauan. Aku amat memahami jiwanya. Angah sangat percaya pada impiannya. Baginya, jika dia jatuh dipertengahan jalan, dia akan bangkit dan berusaha lagi.

Kadang-kadang, agak sukar untuk memahaminya tapi dia amat yakin dengan tindakannya. Namun, ada kala dia tersilap juga tapi anak ini tidak mudah putus asa.. Sebagai ibu, aku sentiasa menyokongnya dan membantunya semana mungkin selagi mampuku.  Mengapa tidak? Aku yang melahirkannya.

Pernah dia difitnah. Jika calang-calang keluarga memang mati dikerjakannya! Tetapi. Alhamdulillah, kami saling membantu menyelesaikannya. Terima kasih kepada keseluruh keluargaku. Semoga Allah melindungi anakku ini.

Anakku, hari ini kau ke sana mencari punca menambah rezeki. Aku berdoa semoga kau selamat di sepanjang perjalanan, diberi kesihatan yang baik dan dipermudahkan segala urusanmu. Jangan mudah mempercayai tetapi selideki dahulu. Itu bukan tempat kita tapi ia tetap milik Allah.

Ingatlah wahai anakku, jarak anatara kita sangat jauh. Pesananku kepadamu, pelihara solatmu dan seluruh keluargamu. Jangan lupa sedekahmu buat aku dan ayahmu.... hanya sekeping doa Surah AlFatihah....cukup buat kami. Alhamdulillah.

Semoga kau pulang membawa kejayaan sebagaimana yang kau impikan. Berzikirlah dan baca selawat ke atas Nabi sepanjang masa .....ia membuka pintu rezekimu seluas-luasnya.

Allahumma solli'ala Muhammad wa'ala aliMuhammad.
Kama sollaita'ala Ibrahom wa'ala aliIbrahim.
Wabarik 'ala Muhammad wa'ala aliMuhammad.
Kama barakta a'ala Ibrahim wa'ala aliIbrahim. 
Fil 'alamina innaka hamidummajid.

Semoga usahamu berjaya. InsyaAllah.